Mik azok a widgetek és mihez kezdjek velük?

A widgetek azok a kiegészítő elemek, amelyeket például blogod navigációs oldalán találhatsz meg. Ilyen a kategórialista vagy a bejegyzések archívuma is, de widget lehet egy naptár, keresőfunkció, menü vagy csupán egy szöveg vagy kép is.

Ezek nem szükségszerűen helyezkednek el blogod jobb vagy bal oldalán, az egyedi témáktól függ, hogy milyen pozíció érhető el. Néhány téma számos lehetséges widget-pozícióra nyújt lehetőséget.

  • A widgetek kezeléséhez nyisd meg az “Megjelenés” linket a navigációs menüben a blog adminisztrációs felületén, majd kattints a “Widgetek” pontra.
  • Már láthatod az összes elérhető widget áttekintését az oldal központi felületén. A jobb oldalon megtalálod a lehetséges pozíciókat és helyeket, ahová elhelyezheted a widgeteket.
  • Ha például a témádnak van jobb és bal oldalsávja is, megjelenítheted az elérhető widgeteket a weboldalad jobb vagy bal szélén is. Két lehetséges pozíciót látnál a widgetek áttekintőjében, ezek neve lehet például „Left Sidebar” (bal oldalsáv) és „Right Sidebar”-nak (jobb oldalsáv).
  • A drag&drop módszer segítségével rendkívül egyszerű a widgetek hozzáadása, eltávolítása és kiválogatása. Az oldal központi felületén kattints a használni kívánt widgetre, tartsd lenyomva a bal egérgombot, és húzd át a widgetet a kívánt helyre az oldal szélén.
  • Kísérletezz egy kicsit a widgetekkel, és tapasztald ki, hogy mire jók. Például a ‘Linkek” (blogroll – kedvenc blogjaid listája) widget megjeleníti az általad kiválasztott linkek listáját. A linkek kiválasztásához menj a blog admin felületére, nyisd meg a “Linkek” címszót a navigációs menüben a bal oldalon, készíts link kategóriákat, majd ezután határozz meg új linkeket az “Új hozzáadása” gombra kattintva.
  • Készíthetsz felhasználó által meghatározott menüt is. Ennek végrehajtásához először hozzá kell adnod az “Egyéni menü” widgetet. Amint ezzel megvagy, kattints a “Megjelenés” gombra a blog adminisztrációs felületén, és válaszd ki a “Menük” opciót. Most már létrehozhatod a menüt és a menü tételeit.

Tipp: ne vidd túlzásba a widgetek hozzáadását. Egyrészt túlzsúfoltnak tűnhet a blogod, és ez igencsak megnehezíti a navigációt, másfelől megnövelik a blogod fájlméretét, ami hátrányosan érinti a letöltési időt. Kerüld a túlzásokat, ne feledd a régi mondást: a kevesebb néha több!

0

Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer